De nebbiolo: een kieskeurige druif voor de kieskeurige wijnliefhebber

Van alle Italiaanse wijndruiven is de nebbiolo misschien wel de meest verfijnde – vanwege zijn uitstekende smaak, kwaliteit en veelzijdigheid wordt de druif ook wel “de koning van de wijndruiven” genoemd. Dat is een behoorlijke reputatie om waar te maken. Wat is de nebbiolodruif en waarom zijn wijnliefhebbers zo lyrisch over de wijnen die ervan gemaakt worden?

Geduld is een schone zaak

Omdat de nebbiolo-druif erg langzaam rijpt, wordt deze als laatste van de wijnsoorten in de regio geoogst, tussen eind oktober en begin november. Door de lange rijping krijgt de plant ruim de tijd om tannines in de schil op te bouwen. Tannine zorgt voor een stevige, volle wijn, maar de hoge concentratie maakt het ook moeilijker om de druif te verbouwen: als de tannines niet goed rijpen geeft dat een wrange en bittere smaak aan de wijn. Om die reden wordt de nebbiolo vrijwel alleen maar aangeplant op warme hellingen die op het zuiden gericht staan, en ook nog op minder dan 450 meter boven zeeniveau. Die omstandigheden vind je bijna nergens ter wereld. De nebbiolo groeit dan ook uitsluitend in de dalen van Piëmont, ten Zuiden van Turijn. De druif is erg kieskeurig: onder andere in Amerika en Australië worden pogingen gedaan om een wijn van deze druif te maken, maar vooralsnog met vrij weinig success. Dat maakt de nebbiolo een echte Italiaanse krachtpatser.

De wijn van koningen en koning van de wijn

Van nebbiolo worden verschillende wijnen gemaakt, waarvan de barolo op afstand de meest roemruchte is. Deze trots van het gelijknamige dorp in Piëmont staat bekend als een van de beste wijnen uit Italië, en wordt als verwijzing naar de druif ook wel “de wijn van koningen en koning van de wijn” genoemd. De barolo en andere nebbiolo-wijnen worden meestal lang gerijpt op houten vaten om de krachtige smaak optimaal in balans te brengen. Dat maakt nebbiolo-wijnen erg lekker om te drinken bij gebraden rood vlees, risottogerechten en paddestoelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *