Hoe wordt roséwijn gemaakt?

Sommige mensen verkeren in de veronderstelling dat rosé een mengsel is van rode en witte wijn. Niets is minder waar! In de wijnwereld is het mengen van rode en witte wijn zelfs streng verboden, met als enige uitzondering champagne. Rosé heeft lange tijd niet zo’n beste reputatie gehad, maar de laatste paar jaren is de kwaliteit flink omhoog gegaan en wordt ook rosé gezien als serieuze wijncategorie. Als je online wijn bestelt zie dat er steeds meer lekkere roséwijnen bijkomen. Maar hoe wordt rosé eigenlijk gemaakt? Dat kan op drie verschillende manieren, die hieronder in het kort worden toegelicht. 

De persmethode

Bij deze methode wordt het sap direct uit blauwe druiven geperst. Dit persen gebeurt langzaam, waardoor er een kort contact is tussen het sap en de schilletjes. Door dit korte contact komt er lichte kleuring: rosé. Verder lijkt de bereiding veel op die van rode wijn, maar de schilletjes zitten maar heel kort in het proces van het maken van rosé. Met deze methode krijg je subtiele en elegante roséwijnen. 

De saignée-methode

Saigner betekent “bloeden” en saignée dus “gebloed”. Bij deze methode worden de blauwe druiven voorzichtig geperst en druppel voor druppel naar een andere tank gebracht. Dit sap heeft dus een korte periode geweekt op de druivenschilletjes en zal in de nieuwe tank gaan vergisten. Het wordt een mooie roze kleur. Rode wijn maken gaat bijna op dezelfde manier als deze methode, alleen weekt het sap daarbij veel langer op de schilletjes. 

De assemblagemethode 

Er is één streek waar het geen zonde is om rode en witte wijn met elkaar te mengen en zo tot een rosé te komen, en dat is de Champagnestreek. Je begint met witte wijn en voegt daar de liqueur de tirage bij; een percentage rode wijn, suiker en gist. Daarna begint de tweede vergisting. Zo ontstaan er rosé champagnes. Dit proces mag dus echt alleen plaatsvinden in de Champagnestreek. 

De uitkomst

Bij rosé denken we al gauw aan een lichtroze kleur. Dat komt doordat De Franse Provencestreek de grootste producent van roséwijnen is, en de rosé uit Frankrijk is vaak licht van kleur. Maar er zijn veel meer kleuren rosé dan dat! Bijvoorbeeld in Portugal en Spanje drinkt men ook veel donkergekleurde roséwijnen. Die zijn krachtiger en kruidiger van smaak. In totaal zijn er zelfs 13 kleuren waarin rosé wordt ingedeeld. Welke kleur je ook neemt, een glaasje rosé kan bij het diner, maar ook bij de borrel lekker zijn, of op een zomerse dag in de zon. Geniet ervan. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *