Nasi of toch bami?

Nasi en bami worden vaak in een adem genoemd. Niet zo gek, het zijn de absolute klassiekers van elk Chinees restaurant in Nederland. Vaak worden ze allebei besteld bij een grote rijsttafel. Tot het zo ver gaat dat je eigenlijk alleen maar de bakjes opent en niet meer weet wat je nu precies opschept. Noedels, rijst, het is allebei lekker en wat maakt de naam dan nog uit? Als je een echte keukenprins(es) bent, weet je antwoord waarschijnlijk al. Het verschil zit hem in het basisingrediënt. En als je niet eens weet wat je precies aan het koken bent, hoe moet je dan ooit een leuke variatie op een vertrouwd gerecht verzinnen? Bij deze: nasi is de rijst, bami zijn de noedels. 

Wat zet je op tafel als je nasi eet?

Als je nasi eet, zet je meestal meer op tafel dan de gebakken rijst met de karakteristieke kruiden. Een paar populaire bijgerechten zijn gebakken uitjes, augurken, zilveruitjes, kroepoek, satéstokjes, sambal en atjar tjampoer. Weet je wat dat allemaal is, of ben je net als bij nasi zo gewend geraakt aan de namen dat je alleen maar weet dat het lekker is? Even een opfriscursus: kroepoek zijn de witte chips op basis van garnalen (jazeker!) sambal is het vertrouwde hete spul, op basis van (rode) peper. Van sambal bestaan er veel varianten, waarin het verschil maakt welke pepers er zijn gebruikt en welke andere ingrediënten bijdragen aan de smaak. Atjar tjampoer zijn groenten in het zuur. Dan is er nog de bekende ketjap manis saus: een dikke saus op basis van soja. 

Nasikruiden en andere smaakmakers zelf maken

Nasikruiden kan je kant en klaar in een zakje kopen, maar ook zelf maken. Varieer een beetje met de hoeveelheden om een unieke smaak te vinden die precies bij jouw smaakpapillen past. De ingrediënten die je ervoor kan gebruiken zijn knoflookpoeder, gemberpoeder, komijnpoeder, chilipoeder, korianderpoeder, citroengras en kurkuma. Als je het aandurft zijn ook de andere smaakmakers – ketjap manis, sambal en zelfs atjar tjampoer- zelf te maken. Een leuke uitdaging voor de echte kookfanaten.  Wie weet kom je zelf achter een combinatie van ingrediënten die een eigen recept waard is. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *